Thursday, 20 December 2018

BAYI MENANGIS

BAYI MENANGIS MALAM?

.
.

Saya mempunyai 5 anak dan ujian paling mencabar adalah 3 daripada anak saya akan menangis malam berjam jam.

Amat mencabar kesabaran kerana saya masih dalam pantang dan anak menangis bagai masuk kerja.

Anak Sulong mula jam 10pm hingga 2am. Sekejap menangis sekejap diam. Suami akan mengendong ke hulu hilir.

Cukup jam berdetik 2am, dia akan lena sepuasnya hingga Subuh.

.
.

Anak kedua juga sama dan suami masih dapat membantu kerana tangisan berakhir tengah malam.

.
.

Namun anak keempat amat mencabar saya. Dia mulai menangis dari usia 20 hari. Bermula jam 2am hingga Subuh. Non stop.

Tangisannya bagaikan ada yang mencubit. Dan saya hampir hampir rasa nak mencekiknya. Jika tak kerana iman yang nipis melayang dan sedikit kesabaran, mungkin saya seperti beberapa kes yang membunuh anak. Allahus sobur.

.
.
Ketika berpantang, anak menangis. Sakit pinggang, badan keletihan , saya hanya mampu menangis semula.

Tiada siapa sanggup menahan kantuk melainkan saya. Sakit pinggang bagaikan nak tercabut. Anak tetap menangis walaupun pelbagai bacaan dibaca dan hembus.

.
.

Benarlah ramai ibu berpantang meroyan. Anak menangis. Badan sakit. Esoknya anak lain pulak nak perhatian. Suami pun nak bekerja bukan boleh berjaga malam berjam jam.

Dan saya berdoa minta bantuan ALLAH TAALA. Berikanlah satu jalan agar bayi tidak menangis meragam kecuali bangun untuk minum susu.

Tak sanggup lagi mendengar tangisan bayi yang diberi susu pun menangis. Yang dikendong menangis. Yang didodoi pun menangis.

Masya Allah. Dah 4tahun lebih, DOA ITU MAQBUL. Kini beribu bayi yang dalam pantang TIDUR LENA , BAGI SUSU LENA. DIDODOIKAN LENA.

.
.

Malah ibu berpantang pun LENA. Lena seolah tiada bayi. Semuanya barkah ALLAH TAALA memberikan ilham , pihak Annurulhadi mengeluarkan HARUMAN YANG MENENANGKAN.

Hanya CALIT KD SPEECHLESS SCENT DAN  SPRAY AURA KD . INSYA ALLAH BAYI AKAN TIDUR LENA. Terlalu banyak perkongsian ibu ibu malah DEMI TUHAN YANG MENCIPTA MALAM, cucu saya sendiri yang dalam pantang, bangun malam hanya untuk MENYUSU.

.
.

Boleh baca banyak perkongsian di https://www.annurulhadi.com/category/testimoni-kd-speechless-scent/

Jika nak cuba , SOLAWAT dulu hingga hati rasa tenang dan  sila whatsapp ke www.wasap.my/+60123581673/Bayi menangis

BaarakAllahufikum

Monday, 3 December 2018

Urat Leher dan Belakang Sakit Dah Lega

Testimoni KdS#32

Alhamdulillah..ustazah..dah lega tegang urat kat leher dan belakang akibat dok tanggung anduh gantung tangan bersimen ni...bagi salam lepas solat pun dah tak sangkut-sangkut...
- Puan Noraini


Sunday, 2 December 2018

Kegatalan yang Serius Dapat Diatasi

Testimoni KDClove#2

Saya nak kongsi kebaikan guna kd clove..maaf lambat sikit.
Saya dah guna 1 minggu..alhamdulillah kegatalan saya berkurang dan hampir tiada..
Sejak kandungan masuk trimester ke2 ni, bahagian sulit saya mengalami kegatalan walaupun tak ada keputihan yang serius. Macam-macam saya beli tapi tak berkesan..
Alhamdulillah bila baca testimoni kd clove saya mencuba dan ianya telah selesaikan masalah saya!!๐Ÿ˜Š
Selain itu, bahagian ketiak saya juga mengalami kegatalan serius..bila saya sapu kd clove...hilang terus gatal-gatal tu...bersyukur sangat..๐Ÿ‘๐Ÿ‘Œ



Saturday, 1 December 2018

Urat Tegang dan Sakit Bahu Dah Hilang

Testimoni KdS#31

Saya juga ada hadapi masalah sakit bahu..dah jumpa doktor dan telah diberikan pil muscle relax dan krim ... tapi saya sakit masih tak hilang..urat-urat tegang. Bila guna kd slim.. alhamdulillah dah kurang sakit bahu saya ni..Mula-mula takut gak nak guna sebab dah ngandung tp nekad je sebab dah tak tahan sakit...Alhamdulillah2...
Saya hanya sapu dibahu
Semoga produk kd menjadi asbab kebaikan buat semua..
Aameen...


Friday, 30 November 2018

Tak Ada Selera Makan, Cepat Kenyang

Testimoni KdS#30

Baru pakai 2 hari. Memang ada kesan. Tak ada selera makan sangat. Lunch tadi bawa bekal nasi goreng, makan separuh je. Biasa habis satu tupperware makan. Pagi pun makan roti 2 keping je.
- Puan Azlina


Thursday, 29 November 2018

Tiada Lagi Alahan Ayam

Testimoni KdS#29

Ya betul. Saya alahan ayam. Selepas makan daging ayam akan gatal merenyam.
Hanya KD Slim brown jugalah penawarnya. Setiap hari saya berdoa agar Allah datangkan penawar bagi penyakit saya. Alhamdulillah KD Slim inilah utusan dari Allah yang sangat menggembirakan rohani saya..Terima kasih AnNurulhadi. Semua ubatan moden saya tak ambil lagi dah.
- Puan Rohani


Wednesday, 28 November 2018

Gatal-gatal Melampau Telah Hilang

Testimoni KdS#28

Rasanya dah dekat 2 bulan kot saya ada isu kegatalan pada celah kelangkang saya ni..terutama sebelah kanan..bila datang saja rasa gatal tu Allah sahaja yang tahu gatal tu macam mana..memang menggaru sampai 1 tahap pernah terluka.. dah sapu ubat Cream pun semuanya tak jalan. Sampai jadi macam hitam terbakar aje dah.. dek tak tahan sangat baru-baru ni tu sy nekad sapu KD slim brown pula..itu pun selepas duk kemas-kemas tu terjumpa balik selepas stop gunanya bila dah terasa diri kecik sikit lepas habis pantang aritu. 
Bila dah guna dalam 3 hari, ni Alhamdulillah terasa lega dan gatal-gatal yang melampau tu dah beransur hilang.. Syukur alhamdulillah


Tuesday, 27 November 2018

Kesan Jatuh Dua Tahun Lepas Mulai Sembuh

Testimoni KdS#27

Lutut kanan 2 tahun lepas jatuh longkang kalau turun tangga sakit sapu kd slim tiap malam alhmdulillah dah  tak sakit bila turun tangga. Sapu belakang tengkok memang wajib malam-malam. Sampai ada yang tegur kata kurus ni kencing manis ka..ciss mulut tak ada insuran minta-minta dijauhkan๐Ÿ˜”
- Puan Nor


Monday, 26 November 2018

Rusuk Patah Hilang Sakit Lepas Sapu KdS

Testimoni KdS#26

Rusuk kanan  saya patah pun saya  cuma sapu kd slim brown. Rasa sakit tu akan kebah. Hebatnya KD Slim dengan  izin dan rahmatNya.
- Puan Nurul


Sunday, 25 November 2018

Mengaji Lebih Mudah Tanpa Gangguan

Testimoni KdS#25

Perkongsian Ustazah Azlina semasa menyapu KD SLIM ke dada pelajarnya:
Tadi bagi pelajar ada gangguan yang selalunya nak ngaji jadi susah. Taruh kat dada katanya ada macam 3 letupan.. bau busuk..Tapi lepas tak lama tu jadi wangi.. dan boleh ngaji dengan smooth.. first time bacaan baik macam tu sampai menitis air mata dia.Selalu nak ngaji kena buat baca fatihah selawat attul kursidia minum baru boleh ngaji lebih baik.


Saturday, 24 November 2018

Batuk Cepat Lega

Testimoni KDClove#1

Saya pakai Clove untuk batuk. Saya pakai sendiri. Cepat lega. Saya tak suka makan ubat batuk. Ubat batuk saya gula-gula stepsil strong je. Tapi kalau sapau Clove cepat lega.
- Puan Norazlin


Friday, 23 November 2018

Tiada Lagi Asma dan Resdung, Nafas dah Lega

Testimoni KdS #24

Dia kata tadi, semalam taruk yang hijau kat dagu. Dagu dia kecut tinggal kulit.. macam ayam  urut-urut bagi pi tepi lumur yang brown kat muka... kecuali mata saya pun buat. dia kata lega nafas.. sebab asma dan resdung.


Thursday, 22 November 2018

Paling Best Dapat Sujud dengan Mudah

Testimoni KdS #23

Mengapa saya memilih kd slim? Sebab utama melegakan sakit urat saraf, lutut, lenguh, nafas berbunyi, terasa mengah. Untuk kurus tu dah berusia mungkin susah sikit tapi yang penting badan rasa ringan, perut tak kembung, selera makan terkawal. Makan hanya bila lapar.Dulu dok kira nak makan je...Naik turun tangga dah mudah. Dan paling best nak sujud mudah. Alhamdulillah.
- Puan Siti Norhayati


Wednesday, 21 November 2018

KdS Merawat CTS (CARPAL TUNNEL SYNDROME)

Testimoni KdS #22

Saya nak kongsikan pengalaman menggunakan KD Slim. Iya betul saya beli dan pakai kD Slim untuk saya kurus untuk saya kecilkan badan untuk saya ringankan badan. Boleh solat boleh qiamulail buat buat kerja segala. Alhamdulillah.
Cuma saya nak bagi tau doktor telah diagnose saya ada CTS (CARPAL TUNNEL SYNDROME)

Telah buat nerve conduction velocity test kat HKL dan didapati ada saraf Yang dah rosak. Dicadangkan untuk buat operation besarkan tunnel tu.
Kedua tangan saya kerap kebas lebih-lebih lagi belah kiri. Kadang-kadang saya rasa urat macam tegang sangat sampai rasa meraung menangis. Kadang-kadang rasa panas je. Amat menyukarkan bila buat kerja lagi lah kalau drive.
Dah lama bertahun saya buat physiotherapy di hospital.
Semenjak saya keep in touch semula dengan ustazah saya baca testimoni banyak yang bukan hanya cerita nak slim nak kurus malah lain masalah sakit lutut sakit pinggang sakit kaki dan lain-lain. Saya pun cuba.
Setiap pagi dan nak tidur saya sapu (kadang2 terlupa). Suami bantu sapu-sapu gosok-gosok picit-picit urut-urut ๐Ÿ˜‚ hehehehe
Kini alhamdulillah saya dah skip banyak appointment hospital. Agaknya dah rasa sihat. Kini dah jarang diserang urat tegang kebas pun kadang-kadang. Kalau sakit tiba sapu cepat-cepat Kd Slim... alhamdulillah cepat recover. Saya nak cepat sihat saya nak cepat sembuh. InsyaAllah dengan izinnya. Banyak projek-projek saya nak buat. Saya nak jahit langsir saya nak menyulam...lalalala.
- Puan Siti Aminah


Tuesday, 20 November 2018

Tiada lagi Sakit Sendi, Sakit Lutut, Sakit Pinggang. Sudah Boleh Solat Sempurna

Testimoni KdS#21

Mulanya saya beli untuk nak guna pad lutut saya yang bila nak sujud sakitnya ya Allah. Bila dah sampai saya gunakan ikut macam arahan pad botol. Alhamdulillah kalau sakit leher ke sakit pinggang ke memang akan kurang dan akhirnya boleh sembuh. Perut pun kempisss dahhh๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ˜
Sakit lutut memang dah lesap terus dan dengan seronoknya dah boleh solat dengan sempurna hingga sekarang. Anak saya pernah terseliuh bahu dan dengan sekali sapu Alhamdulillah sembuh pada esoknya. Dia pun cakap ajaibnya minyak tu mama๐Ÿ˜. Yang kawan saya beli untuk husband dia yang kena effect yg teruk akibat demam chicken pox tu pun dah lama sembuh dan dia bagi pada ibunya pula guna untuk sakit-sakit pinggang dan sendi. Rasanya banyak sangat kegunaan KD slim ni Ustazah. Dengan aromanya, kehangatannya yang manja-manja tu memang akan dirindui kalau stok dah habis. Maka kena lah repeat oder..๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Jika di sapu pada orang yang ada gangguan pastinya dia akan muntah selang beberapa minit lepas disapu dan dibuat sedikit urutan. Dua testimoni saya dah nampak Ustazah.  Alhamdulillah..sungguh berkat dan mujarabnya KD Slim untuk pelbagai permasalahan.
- Puan Rafidah


Monday, 19 November 2018

KdS untuk Merawat Sakit Pinggang

Testimoni KdS#20

Kd slim memang awesome. Hari tu sakit pinggang sebab banyak berdiri sebab memasak dan mendukung baby. Sakitnya  tak terkata. Bila  baring nak alihkan kedudukan pinggang tu pun fikir dua 3 kali sebab kalau bergerak memang sakit yang amat. Teringat kd slim yang tinggal sikit tu dok sapu. Alhamdulillah. Tak lama lepas tu kurang sakit dia. Sapu 2 3 kali lepas tu sakit dia makin kurang. Sapu kat bahu. Memang selesa badan.
**Masa sakit pinggang dok google tande-tanda slip disc. Tapi tak tergolong pulak dalam tanda-tanda tu.
- Puan Fatimah


Sunday, 4 November 2018

Essential Oil yang Multipurpose

Testimoni KdS#19

Saya guna kd slim untuk multi purpose. Ustazah..... Tapi lebih kepada sakit urat saraf dan  kurus. Kawan saya tu memang slim sebab dia istiqamah.


Saturday, 3 November 2018

Badan Ringan dan Selesa

Testimoni KdS#18

Saya guna kd slim bukan untuk slim semata-mata tapi untuk ringan badan, merawat sakit pinggang, sakit urat, sakit lutut @ saraf...pendek kata banyak kegunaannya


Friday, 2 November 2018

Berkesan untuk Sakit Perut dan Sakit Saraf

Testimoni KdS#17

Sakit perut, sakit urat saraf alhamdulillah semua berkesan inshaaAllah. Anak murid saya berbangsa india pun mengakui keberkesanannya... (dia sakit perut, saya suruh sapu).


Thursday, 1 November 2018

Sakit Lutut dan Sakit Bahu Dah Sembuh

Testimoni KdS#16

Tujuan utama beli untuk kurus,tapi bila tahu manfaat untuk sakit-sakit lutut pinggang,saya gunakan juga manfaat lain. Hasilnya, Allah sembuhkan sakit lutut saya, sakit kat bahu pun cepat hilang bila salah tido.


Wednesday, 31 October 2018

Tiada Lagi Simpul Biawak

Testimoni KdS#15

Saya guna kd slim untuk sakit kaki kat betis..saya selalu kena simpul biawak, pinggang, sapu kat perut kadang-kadang macam angin...lenguh-lenguh. Rasanya macam-macam kegunaan. Alhamdulillah.


Tuesday, 30 October 2018

Sakit Lutut dan Sakit Kaki

Testimoni KdS#14

Alhamdulillah syukur. Makcik gunakan bila sakit lutut dan sakit kaki.


Monday, 29 October 2018

Perut Berangin dan Lenguh-lenguh Telah Lega

Testimoni KdS#13

Saya menggunakan bagi melegakan perut yang berangin dan lenguh-lenguh sendi.


Sunday, 28 October 2018

Sakit Urat Dalam Pantang

Testimoni KdS#12

Ibu-ibu yang lepas bersalin paling kena jaga adalah daripada terkena bentan urat. Macam-macam bentan kena jaga
1. bentan urat pinggang
2. bentan urat peranakan (urat rahim)
3. bentan urat
Bentan yang no.3 ni paling kena jaga sebab bila dah kena badan akan jadi sangat-sangat lemah. 1 keje pun tak boleh buat. Jadi, semasa dalam pantang ibu-ibu jangan rasa macam dah gagah, semua kerja rumah nak buat. Walaupun bagi sesetengah ibu mereka tiada pilihan, terpaksa buat kerja rumah juga. Pastikan langkah-langkah berjaga-jaga diambil berat. Dan sentiasalah berhati-hati.

"SELAMAT BERPANTANG BUAT IBU-IBU YANG SEDANG BERPANTANG"



Saturday, 27 October 2018

Niat Nak Sihat dan Sa'ie dengan Cergas

Testimoni KdS#11

Dulu ustazah pernah tanya nape nak pakai kd slim walhal dalam kategori slim cewah perasan. Masa mula beli niat nak sihat je supaya boleh sa'e dengan cergas. <!--more-->Saja nak mencuba inshaAllah andai dijemput lagi walau usia meningkat sikit tapi dalam kudrat yang muda. kd slim ni saya guna untuk sapu ni belakang badan, pinggang dan kaki kalau angin datang tanpa diundang. Dah jadi macam minyak angin pakai sebelum pergi kerja tak melekit dan wangi pakai untuk halau angin. Lenguh-lenguh tapi slim pulak extra benefitnya. Alhamdulillah guna tanpa was-was. InshaAllah sihat. Ni pun dah tinggal sikit tunggu hari ja ni untuk top up moga barkah untuk yang mencipta dan yang memakainya.


Friday, 26 October 2018

Tiada Lagi Sakit Lutut

Testimoni KdS#10

Saya pakai jika sakit lutut dan tegang kat leher. Perut sakit memulas pun saya sapu KD Slim. Pendek kata, KD Slim banyak kegunaannya.



Thursday, 25 October 2018

KD SLIM Untuk Masalah Saraf

Testimoni KdS#9

Tujuan saya beli KD Slim dulu bukan untuk slim coz alhamdulillah saya tiada masalah kegemukan pun. Tapi difahamkan produk-produk ustazah ni banyak kelebihannya, saya beli untuk standby. Betul sekarang saya sedang aktif guna KD Slim untuk sapu di bahagian leher, pinggang dan di tempat-tempat yang rasa sakit urat saraf. Alhamdulillah walaupun rasa sakit masih ada terutama sakit di bahagian punggung hingga ke kaki, saya tetap boleh berjalan dan menjalani kehidupan seperti biasa. Terasa nak cuba MMadu Sidr pula untuk kesihatan dalaman.



Wednesday, 24 October 2018

Berat Berkurangan 8kg Lebih

Testimoni KdS#8

Saya adalah pengguna KD Slim. Sehingga hari ini dah masuk set yang ke-4. Alhamdulillah. Berat saya dah berkurangan dalam 8 kg lebih. Saya juga guna KD Slim untuk lenguh-lenguh dan sakit lutut. Kalau puasa saya mesti sapu KD Slim. Alhamdulillah. Dengan perantaraan KD Slim saya kenyang dan cergas pada hari puasa.


Tuesday, 23 October 2018

Masalah Sakit Badan Dah Hilang

Testimoni Kd#7

Saya guna KD Slim untuk badan lenguh-lenguh. Bila sapu, angin banyak keluar dan badan rasa lega. Baunya yang harum sangat menyenangkan perasaan. Selepas pakai KD Slim, rasa masalah badan hilang.
- Puan Rohana


Monday, 22 October 2018

Sakit Pinggang dan Lemak di Perut Berkurangan

Testimoni KdS#6

Saya menggunakan KD Slim untuk buang lemak dan sakit-sakit pinggang. Alhamdulillah sakit makin kurang dan lemak-lemak di perut kurang sikit.
- Puan Muzainah


Sunday, 21 October 2018

Berat Badan Dah Kurang, Perut Dah Kurang Buncit

Testimoni KdS#5

Saya guna kd slim untuk mengurang berat badan dan perut yang sikit buncit alhamdulillah selama guna KD slim masalah yang di atas dah selesai tapi masih istiqomah mengunakannya sapu kat tempat biasa perut pinggang leher dan kedua belah bahu alhamdulillah, dan saya guna juga KD slim utk merawat batuk dan selesema sekali skala sakit kepala kat tepi telinga belah kiri alhamdulillah dah nak masuk 3 bulan kepala dah tak sakit lagi. Alhamdulillah. 





Saturday, 20 October 2018

KD Slim merawat banyak penyakit

Testimoni KdS#4

Saya pengguna baru belum tahu jadi slim ke tak tapi masa haji hari tu memang bawa tu je tak ada minyak angin lain pening yang tulah, lenguh yang tulah, batuk pun yang tulah, melecet kaki pun sapu tulah, husband demam tak kebah-kebah pun saya sapu tu je memang tak teringat nak bawa yang lain-lain. So pada saya macam-macam boleh... Alhamdulillah Konon balik ni memang nak sapu untuk kurus sebab terinspirasi macam angah ustazah tu tapi busy urus bagai-bagai sokmo lupa lagu mana la nak jadi serupa angah tu lupe je.



Friday, 19 October 2018

KD Slim Solusi Sakit Pinggang

Testimoni KdS #3

Dah habis dan sedang saving untuk pembelian seterusnya. Saya ada problem post effect ceasearean. Bahagian kena cucuk bius tu kerap sakit. Attack bahagian pinggang. Kd Slim jadi solusi. Bila buat kerja rumah or physical activity lebih sikit dia akan attack. Cepat-cepat sapu KD slim. Alhamdulillah, lega sangat.


Thursday, 18 October 2018

Sakit Pinggang Semasa Haid Telah Lega

Testimoni KdS#2

Saya pakai sebab untuk kempiskan perut dan juga untuk lenguh-lenguh dan sakit pinggang bila nak datang haid. Kalo senak perut masa haid pun boleh sapu...lega rasanya. Haid pun lancar. Bole dikatakan untuk semua la kegunaan KD SLIM ni.


Wednesday, 17 October 2018

Sakit Perut, Buasir, Kebas-kebas, Sakit Lutut Sudah Tak Sakit Lagi

Testimoni KdS#1

A) sapu kat perut-alhamdullillah senang membuang. Buasir saya dah mengecut dan  tak sakit lagi
B) Sapu kat pinggang-saya selalu kebas-kebas. Sekarang alhamdullillah dah banyak kurang sekali sekali kalau terlampau sejuk terasa jugak la
C) Tengkuk-rasa segar sepanjang hari
D) Hilangkan sakit lutut. Senang nak ruku', sujud dan bangun
E) Sekarang saya boleh berjalan sampai 3km tanpa rasa mengah.


Sunday, 14 January 2018

Dialah Fatimatuz Zahra

Daurah "Dialah Fatimatuz Zahra'" bersama Ustazah Zainab al Khatib, mantan mudirah Darul Zahra', Tareem, Yaman ๐ŸŒน
Bertarikh: 7/1/2018
Bertempat: Dewan Sayyidah Fatimah, Masjid Al Falah USJ 9, Subangjaya
Teks oleh: Jemaah daurah.

Antara tausiyah beliau:

- Di dalam hadis ada menyebutkan bahawa "rumah yang di dalamnya ada anjing, maka rahmat tidak akan masuk ke dalamnya". Begitu juga hati. Hati bagaikan sebuah rumah. Jika ada penyakit di dalamnya, rahmat ALLAH ditakutkan untuk tidak masuk ke dalam hati kita.

- Ilmu = cahaya, yang mampu menerangi hati kita.

- Tidak ada yang tahu maqom (darjat/kedudukan) Sayyidah Fatimah radiallahu anha melainkan ALLAH dan RASUL.

- Hadis: "Antara yang memiliki tingkat kesempurnaan di sisi ALLAH dalam kalangan muslimat; Sayyidah Khadijah, Sayyidah Fatimah, Sayyidah Asiah dan Sayyidah Maryam"

- Orang yang bertambah iman, akan dekat dengan makrifat (mengenal). Apabila mula mengenal, akan bertambahlah cinta dan iman.

-Semakin kenal, semakin dekat, semakin cinta, semakin ittiba' (mengikut)

Pada Saat Kelahiran Sayyidah Fatimah Radiallahu anha

- Ibarat keluarnya cahaya besar daripada ALLAH ke bumi.

- Terdapat khilaf dalam kalangan ulama' mengenai tarikh kelahiran Sayyidah Fatimah Radiallahu anha. Pendapat paling rojih (paling kuat) ; tahun ke 5 sebelum kerasulan Nabi SAW.

- Sayyidah Fatimah radiallahu anha merupakan anak yang ke-4.

- Bertambahlah kebahagiaan Sayyidah Khadijah Radiallahu anha selepas kelahiran Sayyidah Fatimah radiallahu anha kerana beliau sangat mirip dengan Nabi SAW.

- Berkata Ummu Salamah, "Sungguh bayi ini mirip sekali dengan Nabi SAW ".

- Bahkan Sayyidah Aisyah radiallahu anha juga berkata, " Sungguh di atas bumi ini, Sayyidah Fatimah, perlakuannya, rupanya, bentuknya, akhlaknya paling mirip dengan Nabi SAW"

- Sebagaimana miripnya Sayyidah Fatimah radiallahu anha dengan ayahnya secara zohir, juga ia pewaris Nabi SAW dari akhlak dan kesucian Nabi SAW"

- Salah satu kewajipan sebagai orang tua (ibu ayah) kepada anak ialah, beri nama yang baik sebagai doa.

- Diberi gelaran " ุงู„ุฒู‡ุฑุงุก" . "Bunga Rasulullah" , bermaksud, yang indah bagi Nabi SAW dan Sayyidah Khadijah radiallahu anha.

- Kenapa "ุงู„ุฒู‡ุฑุงุก(Bunga)"?
    : Warna kulitnya putih kemerahan.
    : Dari segi indahnya.

- Diberi gelaran " ุงู„ุจุชูˆู„"
    : dinisbahkan seperti Sayyidah Maryam radiallahu anha
    : hanya beliau (tidak ada yang sama seperti beliau di zamannya)

- Diberi gelaran "Rodhiyah" dan "Mardiyyah"
   : bermaksud yang redha & diredhai
   : ada ketenangan
   : ada siddiq

- Diberi gelaran At-Thohiroh
   : yang suci

- Diberi gelaran Ummu Abiha
   : gelaran istimewa daripada Nabi SAW
   : bermaksud "ibu kepada ayahnya"

Tempat Kelahiran Sayyidah Fatimah radiallahu anha

- Dilahirkan di rumah Sayyidah Khadijah radiallahu anha di Makkah.

- Rumah tersebut dinamakan Zuqoqul Hajar
   : tempat yang Nabi SAW sentiasa lalu
   : ada Hajar (batu) memberi salam kepada Nabi SAW setiap kali Baginda lalu di kawasan itu.

- Dilahirkan di dalam rumah yang penuh kesederhanaan

-Kebahagiaan sebenar ada dalam kesederhanaan

- Rumah yang sederhana itu terbina;
   :  3 bilik di dalam
   :  1 bilik di luar

- Bilik pertama
   : untuk Nabi SAW & Sayyidah Khadijah radiallahu anha

- Bilik ke-2
    : untuk puteri-puteri Nabi SAW

- Bilik ke-3
    : Untuk Nabi SAW berkhalwah dengan ALLAH SWT

- Bilik ke-4
   : untuk umum/tetamu

- Di sini Nabi SAW mengajarkan kita tentang pentingnya memisahkan antara anak lelaki & anak perempuan.

- Di usia Sayyidah Fatimah radiallahu anha 5 tahun, turunnya wahyu kepada Nabi SAW

- Di usia 5 tahun, beliau sudah menanggung beban dakwah Nabi SAW

- Sayyidah Fatimah radiallahu anha selalu di belakang ayahnya hingga mencapai belasan tahun.

- Sayyidah Fatimah radiallahu anha telah matang sebelum usia.

Dakwah dan Cinta

- Walau tujuan kita satu, tetapi jalan kita banyak berbeza-beza.
Sepatutnya tujuan satu, jalan pun perlu sama-sama.

- supaya kita tidak bercerai-berai
- kurang pemahaman dalam penyatuan ummat

- Apa yang sudah kita beri untuk ALLAH dan RASULNYA ?

- Cinta bukan sekadar pemberian, tetapi rasa, jiwa raga dan doa

- Setiap kali kita nak tampak akhlak Nabi SAW, kita mesti ada taalluq (hubungan) dengan Nabi SAW.

- Jalan dakwah bukan dalam paksaan, tetapi perlu ada rasa.
  :  walaupun tanpa lisan
  :  cukup dengan pandang sahaja, orang boleh ikut & terima dakwah kita

- Jika cinta, mesti ingin taqarrub (mendekat).

Pendidikan Sayyidah Fatimah radiallahu anha

- Hatinya sudah ALLAH siapkan untuk menanggung segala derita dan ujian.

- Walaupun Sayyidah Fatimah radiallahu anha yang paling dicintai Nabi SAW, Nabi SAW tetap menyuruhnya beramal sedangkan Nabi SAW boleh sahaja memberinya syafaat. Inilah didikan Nabi SAW.

- Pendidikan Sayyidah Fatimah radiallahu anha itu melalui kehidupannya bersama Nabi SAW

- Sayyidah Fatimah radiallahu anha sering mengulang sebut kalam-kalam hikmah Nabi SAW untuk meneguhkan hati dan keimanan. Begitu jugalah kita harus melakukan sedemikian.

- Nabi SAW redha dengan keredhaan Sayyidah Fatimah radiallahu anha dan Nabi SAW marah dengan kemarahan Sayyidah Fatimah radiallahu anha. Kerana Baginda tahu bahawa Sayyidah Fatimah radiallahu anha tidak akan melakukan sesuatu pun yang ALLAH tak redha

Dunia dan Media Sosial

- Jangan jadikan hati & akal kita menjadi sasaran musuh-musuh Islam.

- Terlalu banyak fitnah di media sosial.

- Jika kita punya suatu hajat, caranya doa dan diam. Tak perlu diberitahu seluruh dunia.

- Kita sering disibukkan dengan diri sendiri.

- Padahal kita sepatutnya bukan disibukkan dengan hal remeh temeh tetapi hendaklah bersibuk dengan ALLAH dan RASUL

Rohaniyyah

- Nikmat yang paling harus kita fikirkan ialah tingginya darjat ruh kita di sisi ALLAH

- RUH ialah sesuatu yang mulia di sisi ALLAH

- Ketika kita lebih mengutamakan rohani kita, RUH ini akan membawa darjat yang tinggi di sisi ALLAH SWT, sehinggakan walau makan sedikit, tidur sedikit, akan sentiasa rasa cukup.

Pada saat Sayyidah Fatimah radiallahu anha dikhitbah

- Sayyidina Ali karamallahu wajhah merupakan seorang yang sangat malu

- Suatu ketika, Sayyidina Ali datang ke rumah RASULULLAH SAW dengan niat utk meminang Sayyidah Fatimah radiallahu anha tetapi apabila sudah berada di hadapan Nabi SAW, lidahnya menjadi kelu dan tertunduk mukanya kerana begitu malu. Keberaniannya tadi sebelum datang ke rumah RASULULLAH SAW telah pun hilang.

- Nabi SAW sudah mengetahui hajat Sayyidina Ali walaupun belum disebutkan. Tetapi Nabi SAW tetap menunggu Sayyidina Ali untuk menyebutkan hajatnya.

- Apabila telah ditenangkan oleh Nabi SAW, barulah Sayyidina Ali mengutarakan hajatnya.

- Jawab Rasulullah SAW kepada lamaran Sayyidina Ali, ada riwayat yang mengatakan Rasulullah SAW menjawab dengan lafaz " Ahlan Wasahlan " dan ada juga dengan lafaz " Ya..Dia untukmu ".

- Sayyidina Ali datang mengadu kepada Rasulullah SAW bahawa dia tidak mempunyai apa pun untuk pernikahan ini kecuali hanya sebilah pedang dan seekor unta tunggangan.

- Tanya Nabi SAW, "Di mana dulu ku hadiah kepadamu baju besi?" Lantas terus Sayyidina Ali ambil baju besinya dan diserahkan kepada Nabi SAW

- Nabi memerintahkan kepadanya untuk menjual baju besi tersebut untuk persiapan mahar.

- Baju besi telah terjual dengan harga 470 dirham. Sebahagian darinya diberikan kepada Nabi SAW untuk membeli wangi-wangian dan barang-barang untuk persiapan pernikahan. Sebahagian lagi untuk mahar Sayyidah Fatimah radiallahu anha.

- Seorang wanita itu dinikahi dengan 4 hal : agama, keturunan, rupa dan harta. Manakala bagi seorang lelaki pula kerana 2 hal: agama dan akhlak.

- Seorang suami yang membantu isteri itu bukan kerendahan tetapi kemuliaan.

- Kehidupan ini bukan terseri hanya dengan pemberian. Ada masa kita diberi dan ada masa kita diminta (diberi ujian dan sebagainya).

Antara amalan Sayyidina Ali dan Sayyidah Fatimah radiallahu anhuma

- Mengamalkan membaca tasbih ( ุณุจุญุงู† ุงู„ู„ู‡) - 33 kali , tahmid ( ุงู„ุญู…ุฏ ู„ู„ู‡) - 33 kali , takbir ( ุงู„ู„ู‡ ุฃูƒุจุฑ) - 33 kali, ketika hendak tidur.

- Dan tasbih (10x) , tahmid (10x) dan takbir (10x) , setiap kali selepas solat

Mahabbah

- Sabda Rasulullah SAW, " ูุงุทู…ุฉ ุจุถุนุฉ ู…ู†ูŠ" ( Fatimah ialah sebahagian dariku )

- Dasar di dalam rumah tangga ialah : Cinta kepada ALLAH dan RasulNya ( akan menumbuhkan mahabbah dalam keluarga )

- Ketika seorang wanita itu kukuh, rumahnya juga akan menjadi kukuh. Fungsi wanita di dalam rumah ibarat tulang belakang.

Kelahiran Cucu Baginda SAW

- Sayyidah Fatimah radiallahu anha telah melahirkan seorang putera pada bulan Ramadhan.

- Pada awalnya diberi nama oleh Sayyidina Ali dgn nama "Harb" yang bermaksud "perang" dengan niat kelak anak itu menjadi pejuang agama ALLAH.

- Tetapi RASULULLAH SAW yang menukarkan nama tersebut kepada HASSAN.

- Kemudian lahir pula putera ke-2 yang diberi nama Hussain

- Hassan : mirip dengan Nabi SAW dari pusat ke atas.
- Hussein : mirip dengan Nabi SAW dari pusat ke bawah.

Hari Kewafatan Nabi SAW

- Hari yang paling sedih bagi Sayyidah Fatimah radiallahu anha.

- Setelah kewafatan Nabi SAW, Sayyidah Fatimah radiallahu anha hanya menunggu masa untuk mengikuti ayahnya.

- Sayyidah Fatimah radiallahu anha mewasiatkan kepada Sayyidina Ali karamallahu wajhah , untuk kebumikan jasadnya pada waktu malam dan hanya dikebumikan sendiri oleh Sayyidina Ali lantaran kerana malu jika di lihat tubuhnya oleh orang ramai.

-Tanya ustazah, "Jika hilang sunnah Nabi SAW dalam diri kita, apakah pada kita ada rasa iftiraq (berpisah) dengan Nabi SAW ?"

Ringkasan Pesanan Ustazah Zainab Al Khatib

- Tumbuhkan cinta . Kerana dengan cinta, mudah untuk kita ikuti jalannya.

- Di akhir zaman ini, banyakkan diam tetapi bertafakkur. (Jangan diam tanpa tafakkur)

- Jika ingin bercakap, cakaplah hanya yang baik dan mulia.

-Kirimkan Al Fatihah kepada Sayyidah Fatimah radiallahu anha setiap kali selepas solat.

- 21 Jamadil akhir
    : tarikh lahir Sayyidah Fatimah
    : dianjurkan untuk membaca kitab "Uqdul Lul", Kitab manaqib dan sirah beliau, pada setiap bulan tanggal 21.



๐Ÿ’“ Wallahu'alam.
Moga bermanfaat.
Moga bertambah makrifah.
Moga bertambah cinta.
Moga semakin ittiba' .
Moga kelak kita dihimpunkan bersama rombongan Sayyidah Fatimah radiallahu anha melepasi titian sirat.

ps: Maaf kerana banyak sekali kekurangan dalam catatan saya. Yang baik dari ALLAH, yang kurang dari diri saya sendiri. Betulkan saya jika ada kesalahan di dalam catatan ini.

Jazakumullah Khairal Jaza'
Barakallahu lakum.

- ุงู„ูู‚ูŠุฑุฉ ุบุฑุจุงุก

#ุชุฑูŠู…
#ุงู„ุบู†ุงุก

Saturday, 13 January 2018

KD White

Dirumus daripada 100% daun tanpa campuran kimia dan sesuai untuk mencerahkan dan menghaluskan kulit wajah dan seluruh tubuh.

KD WHITE diadun secara tradisional oleh masyarakat ARAB.

Enam jenis daun dijemur kering dan dikisar halus dengan penuh ketelitian.

Campurkan 1:2
*Serbuk KD White 1/2 sudu teh*
*Air bersih 1 sudu teh.*
*Kacau rata dan oleskan di muka, leher, bawah ketiak, pelipat celah peha atau seluruh tubuh.*
Biarkan minima *30 minit sebelum dibilas.*

*Untuk kesan CERAH & HALUS yang maksima, sila guna minima 2x sehari dan ikut sukatan 1 serbuk : 2 air.*

AMARAN
*PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB JIKA PENGGUNA MENGALAMI PENGELUPASAN KULIT @ APA SAJA MASALAH KERANA INI ADALAH PENYEDIAAN HERBA DAN BERGANTUNG KESESUAIAN KULIT INDIVIDU.*

*Dicadangkan cuba dulu di kawasan selain muka seperti tangan, leher dan lain lain.*

*Kesan bergantung kekerapan penggunaan dan sukatan yang tepat.*

Wallahu a'lam
*Niat untuk cerah untuk diri sendiri terutama suami dan bukan untuk riak.*
SOLAWAT ya.
ุงู„ู„ู‡ู… ุตู„ ูˆุณู„ู… ูˆุจุงุฑูƒ ุนู„ู‰ุณูŠุฏู†ุง ู…ุญู…ุฏ ูˆุนู„ู‰ ุขู„ ูˆุตุญุจู‡ ุฃุฌู…ุนูŠู†


KD Balm

Aktiviti harian akan kadang-kadang buat kita rasa 

* Lenguh-lenguh
* Sakit kepala
* Sakit pinggang

Ingin rasa lega.

Sapu sedikit KD BALM.

Sedapppppp je...bau sedap tak macam BALM. Rasa suam-suam panas tak menyengat.

Bebas alkohol
SUCI UNTUK SOLAT & TAWAF 


Cubalah InsyaAllah.

Pertanyaan lanjut klik KD Balm